Dit moet je weten over klassieke klokken

In het huis van jouw grootouders heb je waarschijnlijk er wel een zien staan. Een klassieke klok met een stijlvol design en uniek uurwerk. Deze klokken werden met de hand gemaakt en waren een pracht voor de woning. Ook vandaag de dag zijn deze klassieke klokken nog altijd erg gewild. Niet alleen onder verzamelaars, maar ook onder liefhebbers van authentieke interieurs. Wil jij ook een klassiek model aanschaffen voor bij jou in huis of voor het starten van een verzameling? Lees dan gauw verder om te weten waar je op moet letten bij deze klassieke modellen.

Waar koop je deze klokken?

Waar een klokkenmaker een normaal beroep was in de vorige eeuw, zijn ze vandaag bijzonder schaars. De beste klokken vind je natuurlijk bij een klokkenmaker zelf. Je weet dan zeker dat het uurwerk het optimaal doet en dat je een unieke klok krijgt. Ook kun je bij verzamelaars een prachtige klok aanschaffen. Je vindt bij hen de echte klassieke modellen en waardevolle klokken. Wil je voor een kleiner prijsje een mooie authentieke klok aanschaffen? Dan is het aan te raden om rommelmarkten, kringlopen en veilingen in de gaten te houden. Hier heb je altijd kans om een unieke en authentieke klok tegen het lijf te lopen en dat voor een klein prijsje.

Decor of functie?

Wil je een klok alleen voor het decor? Dan kun je ook een defecte klok aanschaffen, deze zijn veelal een stuk schappelijker geprijsd. Wil je niet alleen een klok ter decoratie, maar ook voor gebruik? Dan is het verstandig om jouw klok te laten nakijken door een specialist. Hij kan bijvoorbeeld het uurwerk vervangen, de klok onderhouden en optimaliseren. Zo kun jij nog altijd genieten van een prachtige oude klok.

De klok opwinden

Waar we het vandaag de dag normaal vinden dat de klok het “gewoon doet”, was dit bij klassieke modellen wel even iets anders. Deze klokken moesten opgewonden worden voordat ze het deden. Bij veel klassieke modellen is dit geen enkele moeite. Dit kan door de gewichtjes aan de klok te veranderen en bij zeer oude modellen door ze met de hand op te winden. Je kunt vaak online nog veel informatie vinden over deze oude modellen en hoe je deze weer optimaal laat lopen.

Wil je ook een oude klok? Het geeft een authentieke sfeer aan iedere woning. Of je nu een klassiek model hebt geërfd of zelf hebt gekocht, het is altijd nog even puzzelen om deze aan de praat te krijgen. Ga eens langs bij een klokkenmaker of een verzamelaar voor meer informatie en advies, zoals bij Alex Muller Klokkenreparatie.

Delen